Dr. Prokisch József



Dr. Prokisch József, Ph.D.

Egyetemi docens

 

születési idő

1966. augusztus 26.

születési hely

Debrecen

Szakképzettség

okleveles vegyész, Ph.D., habilitált doktor

állandó lakcím

4225 Debrecen Hátszeg u. 6.

tel:

52 408 163, 06 20 58 16 149

Munkahely címe:

Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum Bio- és Környezetenergetikai Intézet 4032 Debrecen Böszörményi út 138.

Beosztás

egyetemi docens

e-mail:

jprokisch@agr.unideb.hu

családi állapot

nős, két gyermek  (Dániel, Lilla)

Nyelvismeret

angol (középfokú állami nyelvvizsga 1990.)

.)

orosz (alapfokú nyelvvizsga 1986., középfokú egyetemi vizsga 1996

 

Tanulmányok és tudományos fokozatok

1980:

Petőfi Sándor Általános Iskola

1984:

Erdey-Grúz Tibor Vegyipari Szakközépiskola

1990:

A Kossuth Lajos Tudományegyetem vegyész szak

1997:

A Debreceni Agrártudományi Egyetemen Ph.D. summa cum laude minősítéssel

2003:

Habilitáció: habilitált doktori cím

 

Munkahelyek és beosztások:

1990-1992:

Erdey Grúz Tibor Vegyipari Szakközépiskola, tanár

1992-:

Debreceni Agrártudományi Egyetem, Műszerközpont

1992-1994:

analitikus vegyész

1994-1998:

tudományos segédmunkatárs

1999-2000:

tudományos főmunkatárs

2000-2002:

Marie Curie ösztöndíjas, Institute for Reference materials and Measurements, IRMM, Geel, Belgium

2003-:

Egyetemi docens

2008-:

Bio- és környezetenergetikai Intézet, Debreceni Egyetem

 

Vállalkozások és vállalati beosztások:

2000-:

Igazságügyi szakértő, egyéni vállalkozóként

2006-:

Dr. Aliment Kft. alapító, jelenleg kutatási igazgató

2008-:

Bionanoferm Kft. ügyvezető

2009-:

Innovatív Élelmiszeripari Klaszter Kft. ügyvezető

 

Oktatási tevékenység:

  • Környezeti toxikológiát oktatás környezetgazdálkodási agrármérnök szakos hallgatóknak, környezetvédelmi szakmérnököknek és élelmiszer minőségbiztosító agrármérnököknek
  • Modern bioanalitikai módszerek az élelmiszeriparban címmel előadás tartás szakmérnök hallgatóknak.
  • Élelmiszermérnök BSc képzésben termodinamika, műszeres analitikai kémia és toxikológia oktatása

Kutatási tevékenység:

  • Analitikai kémia ICPOES, ICP-MS, FAAS, GFAAS, FIA, GCFID/ECD/MS, PCR
  • Elemspeciáció (Cr, Se), csatolt rendszerek az atomspektroszkópiában: HPLC-ICPMS
  • Funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítők fejlesztése

Szakmai közéleti tevékenység/tisztség:

Magyar Kémikusok Egyesülete, Society of Environmental Geochemistry and Health

Igazságügyi vegyésszakértő: tevékenységi területe élelmiszer és környezeti analitikai kémia.

 

Megjelent közlemények száma:  132

Kommulatív impakt faktor: 28,5

Hivatkozások EISZ alapján: 148

 

Legfontosabb közlemények 1997-óta:

 

  1. 1.

J. Prokisch, S.A. Katz, B. Kovács, Z. Győri: (1997) Speciation of chromium from industrial wastes and incinerated sludges. Journal of Chromatography A, 774: 363-371.

  1. 2.

J. Prokisch, B. Kovács, I. Szegvári, Z. Győri (2001) Yttrium normalisation: a new tool for detection chromium contamination in soil samles Environmental Geochemistry and Health 22(4): 317-323

  1. 3.

J. Prokisch, R. Zeleny, S. Trapmann, L. Le Guern, H. Schimmel, G.N. Kramer, J. Pauwels (2001) Estimation of the minimum uncertainty of DNA concentration in a GMO containing maize sample candidate certified reference material. Fresenius’ Journal of Analytical Chemistry 370: 935-939.

  1. 4.

Prokisch J, Czegledi L, Kovacs B, et al.Silver precipitation: a new and easy to use method for measuring of wheat kernel surface area CEREAL RESEARCH COMMUNICATIONS 34 (2-3): 1169-1176 2006

  1. 5.

Prokisch J, Szegvari I, Szeles E, et al. Normalisation method for evaluation of metal contamination of soil  CEREAL RESEARCH COMMUNICATIONS 34 (1): 263-266 Part 1 2006

  1. 6.

J. Prokisch, B. Kovács, Z. Győri, T. Németh, L. West, S. Harper and D. Adriano (2006) Normalization Method for the Detection of Low Level Chromium Contamination in the Soil of the Tisza River Floodplain (Hungary) Agrokémia és Talajtan 55 1 279–286

  1. 7.

J. Prokisch, B. Kovács, D. Hovanszky, Z. Győri: Normalisation Method For Evaluation of Metal Contamination of Soil, Cereal Research Communications, Vol. 34 No. 1 (2006) 263-266

  1. 8.

József PROKISCH – Dóra HOVÁNSZKI – Éva SZÉLES – Béla KOVÁCS – Zoltán GYŐRI (2007) Inhomogeneity of the agricultural soils in hungary Cereal Research Communications, Vol. 35 No. 2.957-960

  1. 9.

József Prokisch, Éva Széles, Béla Kovács, Zoltán Győri, Tamás Németh, Larry West, Steve Harper, Domy Adriano (2008) Sampling strategies for testing and evaluation of soil contamination in riparian systems at the Tisza River Basin, Hungary. Communications in Soil Science and Plant Analysis, Volume 40, Issue 1 - 6 January 2009 , pages 391 - 406

10.

József PROKISCH – Éva SZÉLES – Béla KOVÁCS – Lajos DARÓCZY – Mohsen ZOMMARA (2008) Formation of Metal Selenium Nanospheres in Bacteria: Is it a Possible Detoxification Mechanism? Cereal Research Communications Vol. 36, 947-951.

 

Szabadalmak:

  1. 1.

Prokisch J., Fári M., Kovács B., Győri Z.: Magas biológiai értékű gyümölcsök és eljárás előállításukra, P0501073 Magyar Szabadalmi Hivatal, 2005 Szabadalom

  1. 2.

Prokisch J., Kiss A., Kovács Gy., Rapi S.: Tesztcsík élelmiszerek és biológiai minták vízoldható antioxidáns aktivitásának meghatározására, Magyar Szabadalmi Hivatal, 2007 Szabadalom

  1. 3.

Prokisch J., Zommara M.: Vörös és szürke elemi szelén nanogömbök és technológia előállításukra, Magyar Szabadalmi Hivatal, 2008 Szabadalom

  1. 4.

Prokisch J., (50%) Zommara M.: PROCESS FOR PRODUCING ELEMENTAL SELENIUM NANOSPHERES PCT/IB2008/052838 Date of Receipt: 15 July 2008 Receiving Office: International Bureau of the World Intellectual Property Organization Your Reference: P104315

  1. 5.

Prokisch J., Kiss A., Héja K., Virág D.: Emelt antioxidáns és lizin tartalmú keksz, péksütemény és eljárás előállításukra, Magyar Szabadalmi Hivatal, 2007 Szabadalom

 

 


 

 

Weblap készítés ingyen

Asztali nézet